<h2>Ερωτήσεις - απαντήσεις</h2><p>Οι φλέβες είναι εφοδιασμένες με βαλβίδες σε όλο το μήκος τους, οι οποίες επιτρέπουν...</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.flevitida.gr/more2.php?l=el&id=1962' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Συχνές ερωτήσεις</h2><p>Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια, κιρσοί; Πως αντιμετωπίζεται; Έχω ευρυαγγείες...</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.flevitida.gr/more2.php?l=el&id=1960' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Ερωτήσεις - απαντήσεις
 
Ερωτήσεις - Απαντήσεις
 
 
1. Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια, κιρσοί. Πως αντιμετωπίζεται;
Οι φλέβες είναι εφοδιασμένες με βαλβίδες σε όλο το μήκος τους, οι οποίες επιτρέπουν την επιστροφή του αίματος από την περιφέρεια προς στην καρδιά. Όταν όμως οι βαλβίδες καταστραφούν ή λόγω κληρονομικότητας ή παλαιάς θρόμβωσης το αίμα λιμνάζει ,αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης μέσα στη φλέβα. Συνέπεια αυτής είναι η εμφάνιση της φλεβικής ανεπάρκειας με όλες της μορφές της όπως κιρσοί, πόνος, οίδημα, αίσθηση βάρους, κόπωση, καυσαλγίες, κράμπες κ.α. Η φλεβική ανεπάρκεια αφορά το 40% των γυναικών και 30% των ανδρών.
 
Οι τρόποι αντιμετώπισης
 
Στα αρχικά στάδια συνιστάται συντηρητική θεραπεία:
 
α) άσκηση
β) ελαστικές κάλτσες
γ) φαρμακευτική αγωγή
 
Στα προχωρημένα στάδια (κιρσοί, έντονα συμπτώματα) απόλυτη ένδειξη η αποκατάσταση της βλάβης. Η μη αντιμετώπισή της μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες επιπλοκές (θρόμβωση, βλάβες στο δέρμα, έλκος). Η αποκατάσταση γίνεται ή με την χειρουργική αφαίρεση της φλέβας ή με κλείσιμο της φλέβας με τη χρήση του ανώδυνου ενδοφλέβιου laser
 
 
2. Έχω ευρυαγγείες. Τι μπορώ να κάνω για τις αφαιρέσω;
Οι Θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν είναι:
Η σκληροθεραπεία (κλείσιμο της φλέβας με την έγχυση σκληρυντικής ουσίας) αποτελεί βασική επιλογή για τη θεραπεία των ευρυαγγειών. Όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις περιοχές του σώματος (π.χ. πρόσωπο, αστραγάλους), ούτε σε πολύ λεπτά αγγεία (<0.3mm). Είναι αρκετά επώδυνη θεραπεία, κατόπιν αυτής απαιτείται η χρήση ελαστικών καλτσών, ενώ στα σημεία της θεραπείας παρατηρούνται μώλωπες ή και υπερμελάχρωση του δέρματος για αρκετές ημέρες.
 
Τα ειδικά μη επεμβατικά laser έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη θεραπεία των ευρυαγγειών, όμως η χρήση τους δεν ενδείκνυνται για όλους τους τύπους δέρματος, ούτε για όλες τις εποχές του χρόνου. Η θεραπεία με laser απαιτεί αρκετές συνεδρίες για το επιθυμητό αποτέλεσμα (ιδίως στα πόδια), ενώ η μη ενδεδειγμένη χρήση τους έχει συσχετιστεί με σημαντικές επιπλοκές (αποχρωματισμό, έγκαυμα).
 
Η θερμοπηξία είναι η καινοτόμος μέθοδος που άλλαξε δραματικά το πεδίο θεραπείας των ευρυαγγειών. Ξεπερνώντας τους περιορισμούς και τα προβλήματα της σκληροθεραπείας και των laser, η θερμοπηξία δίνει άμεση λύση στη θεραπεία των ευρυαγγειών σε κάθε περιοχή του σώματος, σε κάθε τύπο δέρματος, όλες τις εποχές του χρόνου, με απόλυτη ασφάλεια και ανώδυνο τρόπο.
 
 
3. Έχω ανεύρυσμα; Πρέπει να φοβάμαι;
Το ανεύρυσμα είναι μια εντοπισμένη διάταση μιας αρτηρίας του 50% της φυσιολογικής διαμέτρου της ίδιας αρτηρίας του ίδιου ατόμου. Είναι συχνότερα στους άνδρες 4-10:1 σε σχέση με τις γυναίκες. Εμφανίζονται σε μεγαλήτερες ηλικίες, συχνότερα είναι της κοιλιακής αορτής των λαγονίων αρτηριών και των αρτηριών των κάτω άκρων. Συνήθως είναι ασυμπτωματικά και ανακαλύπτονται σε τυχαίο έλεγχο. Έχουν όμως θορυβώδη εικόνα όταν ραγούν, έντονο πόνο πτώση της πίεσης, λιποθυμία. Για τον λόγο αυτό όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη ανευρύσματος και το μέγεθος του είναι διπλάσιο της φυσιολογικής αρτηρίας πρέπει να γίνει άμεσα επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό.
 
Η έγκαιρη αντιμετώπιση και θεραπεία ανεβάζει την επιβίωση στο 95%-98% γιατί στην περίπτωση ρήξης η επιβίωση του ασθενούς είναι πολύ μικρή. Συμπερασματικά λοιπόν η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του ανευρύσματος είναι η βασική προυπόθεση για την επιβίωση του ασθενούς.
 
4. Είμαι διαβητικός γνωρίζω ότι το ζάχαρο καταστρέφει τις αρτηρίες . Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω τις συνέπιες;
Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος λόγω των στενώσεων ή αποφράξεων που προκαλεί στις μικρές και μεγάλες αρτηρίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαβητικός ασθενής έχει αυξημένο το επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα που προκαλούν βλάβες στις αρτηριακό δίκτυο.
Γι αυτό η καλύτερη πρόληψη της εμφάνισης των ανεπιθύμητων επιπτώσεων του ζαχάρου είναι η σωστή ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Έχει αποδειχθεί ότι η σωστή ρύθμιση μειώνει 35%-45% την εμφάνιση αγγειακών επιπλοκών .
Καλή καθαριότητα των κάτω άκρων, αναπαυτικά παπούτσια, άσκηση, τακτική παρακολούθηση από τον αγγειοχειρουργό, σωστή κοπή των ονύχων, σε περίπτωση τραύματος ‘άμεση επαφή με τον ιατρό.
 
5. Είμαι διαβητικός και έχω μια πληγή(έλκος) στα δάκτυλα των ποδιών μου που δεν κλείνει. Τι πρέπει να κάνω;
Άμεση επαφή με αγγειοχειρουργό χωρίς καμιά καθυστέρηση έλεγχος της κυκλοφορίας του άκρου κλινικά και εργαστηριακά (triplex αρτηριών, αγγειογραφία). Λόγω αυξημένου κινδύνου επέκτασης της φλεγμονής που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του άκρου.
 
6. Δυσκολεύομαι στο περπάτημα και αναγκάζομαι να σταματώ γιατί πονάνε τα πόδια μου μετά από κάποια απόσταση. Γιατί; Τι πρέπει να κάνω.
Ο λόγος που αναγκάζει το άτομο να σταματά μετά από κάποια απόσταση μικρή ‘η μεγάλη λόγω άγους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή κυκλοφορία του αίματος των κάτω άκρων. Η χρόνια ισχαιμία αποτελεί κατά κανόνα μέρος μιας γενικότερης αρτηριοπάθειας.
Τα αίτια είναι η αρτηριοσκλήρυνση, η νόσος Burger (καπνιστών), διαβητική αγγειοπάθεια , Η σχέση ανδρών γυναικών είναι 6-10:1. Η ηλικία εμφάνισης είναι 5η-6η δεκαετία. Αντιμετώπιση πρώτα καλή κλινική εξέταση από το θεράποντα αγγειοχειρουργό δεύτερο εργαστηριακός έλεγχος (triplex αρτηριών, αγγειογραφία) ανάλογα του βαθμού της βλάβης η θεραπεία είναι συντηρητική ή χειρουργική.

7. Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω τις καρωτίδες;
Η εγκεφαλική ισχαιμία αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου μετά τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Αιτία είναι η αρτηριοσκλήρυνση, ινομυική δυσπλασία , ελίκωση, πίεση από τα έξω, ανεύρυσμα, ακτινοβολία, φλεγμονή.
Η καρωτιδική ανεπάρκεια εμφανίζεται με δυσαρθρία, ημιπάρεση, παροδική απώλεια της όρασης, αφασικές διαταραχές κ.ά. Μπορεί όμως να είναι ασυμπτωματική δηλαδή να υπάρχει στένωση χωρίς κανένα κλινικό στοιχείο. Συμπτωματική με εικόνα παροδικού εγκεφαλικού επεισοδίου, παρατεταμένου εγκεφαλικού επεισοδίου ή μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης.
Γι αυτό το λόγο η έγκαιρη διάγνωση της στένωσης στην ασυμπτωματική της φάση ή στη φάση των παροδικών εγκεφαλικών επεισοδίων, με την απαιτούμενη χειρουργική αντιμετώπιση προλαμβάνει την μόνιμη εγκεφαλική αναπηρία.
Έτσι λοιπόν οι ασθενείς με υψηλό επίπεδο λιπιδίων στο αίμα, διαβητικοί, πάσχοντες από άλλες αγγειακές παθήσεις και άτομα μετά την 5η δεκαετία της ζωής τους πρέπει να κάνουν ένα καλό κλινικό έλεγχο και ένα triplex καρωτίδων με την ένδειξη του θεράποντα αγγειοχειρουργό για την διαπίστωση της πιθανής βλάβης

8. Το πόδι μου ξαφνικά πρήστηκε και με πονάει .Είναι επικίνδυνο;
Ο έντονος πόνος συνοδευόμενος με οίδημα ενός εκ των κάτω άκρων πιθανόν να κρύβει κάποια θρόμβωση Αυτό σημαίνει ότι πρέπει γρήγορα να γίνει κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος (triplex φλεβών κάτω άκρων) που θα αναδείξει το πρόβλημα . Η καθυστέρηση της διάγνωσης λόγω αμέλειας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς (πιθανή πνευμονική εμβολή),